Hoofdgerecht.

GROENE ASPERGES MET GEPOFTE TOMAATJES

GEROOSTERDE SPRUITJES, POMPOEN EN RODE UI IN KRUIDENOLIE

PASTINAAKAARDAPPELGRATIN
 

Lekker in combinatie met;
Kingfish met krokante Coppa di Parma

OF
Kiprollade

 
 
Asperges met tomaatjes
hoofdgerecht kerst 2020
Kerst+2020-7.jpg
 
 

Groene asperges met gepofte tomaatjes

met balsamicoazijn en citroensap

Recept voor 4 personen

 

Benodigde materialen

  • Grillpan

Ingrediënten

  • 300 gram groene asperges

  • 150 gram cherrytomaatjes

  • 1 el citroensap

  • 1 el balsamicoazijn

  • Peper 

 

Bereiding

  • Verwarm de grillpan op middelhoog vuur.

  • Was de tomaatjes en rooster voor 5 tot 10 minuten in grillpan tot ze zacht, maar nog intact zijn.

  • Verwijder ondertussen de harde onderkant van de asperges en grill deze zodra de tomaatjes klaar zijn voor 5 tot 10 minuten in de grillpan, afhankelijk van de dikte.

  • Haal de asperges van het vuur, voeg het citroensap en de balsamicoazijn toe en hussel goed door elkaar. 

  • Leg de asperges op een bord en garneer met de tomaatjes en een snuf peper.

  

 

Geroosterde spruitjes en pompoen

met rode ui in kruidenolie

Recept voor 4 personen

 

Benodigde materialen

  • Oven

  • Bakplaat of ovenschaal

 

Ingrediënten

  • 400 gram spruitjes

  • 400 gram pompoen

  • 1 rode ui

  • 1 citroen

  • 2 teentjes knoflook

  • 2 takjes rozemarijn

  • 2 takjes tijm

  • 2 eetlepels balsamicostroop

  • 2 eetlepels olijfolie

  • Peper

 

Bereiding

  • Verwarm de oven op 200 graden.

  • Maak de spruitjes schoon door een klein stukje van de onderkant af te snijden en de buitenste blaadjes te verwijderen en halveer. Was de pompoen, snijd doormidden, verwijder de pitten en snijd in blokjes van 2 bij 2 cm. Snijd de rode ui in partjes.

  • Pers het sap van een halve citroen uit, pel en pers de knoflook uit, ris de blaadjes van de takjes tijm en rozemarijn en hak de rozemarijnnaaldjes fijn.

  • Meng de olijfolie met het citroensap, de knoflook, de verse kruiden en een flinke snuf peper.

  • Verdeel de groenten over een bakplaat of ovenschaal en besprenkel met de kruidenolie. Hussel het geheel goed, dek af met aluminiumfolie en zet voor ongeveer 45 minuten in de oven.

  • Schep eventueel tussentijds een keer om. Controleer de gaarheid van de groenten door er met een vork in te prikken. Presenteer de groenten op een grote schaal en garneer met de balsamicostroop.

  

Tijdsbesparing tip

Wil je minder tijd in de keuken kwijt zijn? Kies dan voor voorgesneden pompoenstukjes en al schoongemaakte spruitjes.

 

Pastinaak aardappelgratin

met tijm en Parmezaanse kaas

 

Recept voor 4 personen

 

Benodigde materialen

  • Oven

  • Ovenschaal

  • Knoflookpers

 

Ingrediënten

  • 600 gram vastkokende aardappels

  • 2 pastinaken

  • 200 milliliter melk

  • 60 gram Parmezaanse kaas (of andere kaas naar keuze)

  • 1 ei

  • 2 teentjes knoflook

  • 2 takjes verse tijm

  • 1 eetlepel olie

  • Peper

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de ovenschaal in met de olijfolie.

  • Schil de aardappelen en pastinaak en snijd in dunne plakjes.

  • Leg de aardappel- en pastinaakplakjes vervolgens gehusseld in de ovenschaal.

  • Pel en pers de knoflook uit en ris de blaadjes van de takjes tijm. Meng de knoflook en tijm met de melk, het ei, één derde van de Parmezaanse kaas en een flinke snuf peper.

  • Schenk het melkmengsel over de ovenschaal, bedek met aluminiumfolie en zet voor ongeveer 60 minuten in de oven.

  • Haal na 60 minuten de ovenschaal uit de oven, verwijder het aluminiumfolie en check of de aardappel en pastinaak gaar zijn door er met een vork in te prikken. Voelt het gaar aan? Bestrooi dan met de resterende Parmezaanse kaas. Zet de oven op grillstand en zet de ovenschaal voor 10 minuten in de oven tot de kaas gegratineerd is.

  • Maak de pastinaakaardappelgratin al een dag van te voren. Dit scheelt je tijd op de dag van het diner en de smaken kunnen goed intrekken waardoor de gratin nóg lekkerder wordt! Verwarm de gratin voor het serveren 30 – 35 minuten in de oven op 180 graden.

 

Tip

Maak het jezelf gemakkelijker en kies voor kant- en klare aardappelschijfjes.